A pinceszigetelés

Ez a munkafolyamat azért is megköveteli a nagyfokú szakértelmet és precizitást, mivel a kivitelezés során elkövetett hibák később sokszor helyrehozhatatlan károkkal járhatnak.

A pinceszigetelés jelentőségét, annak profi, szakszerű kivitelezését nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egyrészt akármilyen pincéről legyen szó, annak alsó és oldalsó részei érintkezni fognak a talajjal, amiben a víz különböző formákban található meg. A nedvesség meggyorsítja a pincefalak, vagy bármilyen talajjal érintkező épületrész tönkremenetelét, amivel veszélybe kerül az épület épsége. Ezen túl a nedves pincék és egyéb helyiségek az egészségre is káros hatást gyakorolnak. Végül azt a szempontot is meg kell említeni, hogy ha a pinceszigetelésbe hiba csúszik, akkor az utólagos javításra ténylegesen nem sok lehetőség mutatkozik. A szakszerű pinceszigeteléssel tehát az a célunk, hogy megvédjük a pincét, illetve bármilyen alépítményt, annak belső tereit a talajban lévő víz- és nedvességhatásoktól.

A pincetömbkiemelésről általában

Mielőtt a pinceszigeteléssel kapcsolatos tudnivalókra rátérnénk, a könnyebb érthetőség kedvéért röviden említést teszünk a pincék kialakításával kapcsolatos gépi földmunkákról, illetve az ide kapcsolódó alapásásról és alapozási munkákról.

A gépi földmunka alápincézett épületek esetében is az irtási munkákkal kezdődik, melynek során megtisztítják a területet a növényzettől és eltávolítják a humuszréteget. Ezt követően a pincetömb kialakításával folytatódik a munkafolyamat. Ilyenkor van szükség a legnagyobb mennyiségű föld kitermelésére. Az ilyen méretű földtömbök kiemelése jellemzően földnyeső szekrénnyel ellátott munkagépekkel, homlokrakodókkal történik. A föld kitermelése több lépcsőben zajlik. A munkagép az építési területtől megfelelő távolságra helyezi el a földet, illetve a feleslegessé váló mennyiséget a kitermelés során teherautókra rakodva egyből elszállítják. Az építési területen elhelyezett föld a későbbiekben felhasználható a tereprendezéshez, visszatöltésekhez, feltöltésekhez.

Ha a pincetömb kialakítása megtörtént, a gépi földmunka annak függvényében folytatódik, hogy sávalap, vagy lemezalap lesz kialakítva. Sávalap alkalmazásakor az alapásás következik, melynek során a megfelelő gépek segítségével zajlik az alapárok létrehozása. A sávalapoktól eltérően a lemezalapokat az épület teljes alapterületén, vagy annak egy részén alakítják ki. A lemezalapok tehát az alapozási síkon elhelyezkedő, teljes felületű, összefüggő, vízszintes vasbeton lemezszerkezetek, amelyek szintén a teherhordásért lesznek felelősek.

A szakszerű pinceszigetelés sarokpontjai

Attól függően, hogy milyen a szigetelés helyzete és milyen típusú épületszerkezetről van szó, megkülönböztetünk függőleges és vízszintes falszigetelést, illetve padlószigetelést. Pinceszigetelésnél mindhárom szigetelést együttesen hozzák létre, teknőszerűen körülölelve a pincehelyiséget. A teknőszigetelés tehát a pincét alulról és oldalról folytonosan körülvevő talajnedvesség- és talajvíznyomás elleni szigetelést jelent.

Számos szigetelőanyag jöhet szóba, de a legtöbb esetben a piceszigeteléshez bitumenes és műanyag lemezeket használnak.

A pinceszigetelési eljárások

A pincék szigetelésére alapvetően kétféle eljárást alkalmaznak.

Az egyik esetben az alapozást követően a vízszintes falszigetelést és a pincefalat építik meg, ezáltal gyorsabban kialakíthatók a további vízszintes és függőleges teherhordó szerkezetek. Csak ezután készül el a függőleges falszigetelés és a padlószigetelés. A függőleges falszigetelést a pincefal megfelelően előkészített külső felületére rögzítik. A falszigetelés védelmét egy szigetelést védő, 6-10 centiméteres fal fogja biztosítani. Ennek az eljárásnak az a fő hátránya, hogy a különböző szigetelések nem egy időben készülnek, és a nehezen kialakítható csatlakozások későbbi károsodások forrásai lehetnek.

A másik eljárásnál a függőleges és a vízszintes falszigetelés egy időben készül. Először minden oldalon elkészítik a szigetelés aljzatát. Ez vízszintes síkon az alaptestet és az aljzatbetont jelenti, míg a függőleges falszigetelés aljzatát a szigetelést tartó fal képezi. A szigetelést tartó fal az alaptestre épített 10-15 centiméteres fal lesz. Ha egy méternél magasabb szigetelést tartó falról van szó, akkor azt 2-2,5 méterenként erősítő pillérekkel kell ellátni. A szakszerűen előkészített falra helyezik a függőleges falszigetelést, és ezzel egy időben készül el a vízszintes falszigetelés is. Így jön létre a teknőszigetelés. A szigetelést érő, az építés további szakaszában fellépő mechanikai hatások elleni védelmet a falszerkezet építése során kialakított habarcsréteg fogja biztosítani.

Ki kell még térni a pincefalak lábazati, azaz járdaszint feletti szigetelésére is, ami a csapóeső és egyéb beszivárgó nedvesség elleni védelemért felel. A pincefalakra rögzített függőleges szigeteléseknél a falszigetelés egyszerűen fel van vezetve a járdaszint fölé minimum 40 centiméterrel. A szigetelés felső végének zárása úgy történik, hogy a külső szigetelőlemez rátakar az alacsonyabban végződő belső szigetelőlemezre.

Teknőszigetelésnél a lábazati rész szigetelése a függőleges pincefalszigeteléssel egy síkban, de attól külön kerül kialakításra. A felső vég zárása megegyezik ez imént leírtakkal.

A szigetelés járdaszint feletti védelmét különböző kialakítású lábazatburkolat biztosítja mindkét esetben.
Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!