A termőföld felhasználási lehetőségei

Termőföldre nemcsak talajcserénél vagy tereprendezésnél lehet szükség, számos más esetben is előfordulhat, hogy akár nagyobb mennyiséget kell rendelnünk.

Jó minőségű termőföldre nagyon sokszor lehet szükségünk, és több olyan eset is van, amikor építési munkálatok egyébként nem zajlanak az érintett területen. A termőföld egy összefoglaló kifejezés, rendszerint három fajta termőföldet szoktak használni. Ezek közé tartozik a normál termőföld, a komposztált és darált termőföld, valamint a komposztált, trágyázott és darált termőföld.

Normál termőföldre leginkább akkor van szükség, ha valamilyen okból süllyedés következik be, és az így létrejött mélyedést fel kell tölteni, de akár egy egyszerű füvesítésnél is jó alternatíva lehet. A komposztált és darált termőföld a kertépítések, talajcserék kedvelt földtípusa, míg a trágyázott termőföld azokban az esetekben kerül előtérbe, amikor a magas tápanyagtartalomnak kiemelt jelentősége van.

A következőkben azokra az esetekre kívánunk rávilágítani, amelyek a leggyakrabban igénylik a termőföld valamelyik típusának igénybevételét.

Tereprendezés

Az építési, bontási munkálatok gyakori velejárója, hogy nagyobb szintkülönbségek, talajegyenetlenségek alakulnak ki. A sík talaj eléréséhez ilyenkor jelentősebb mennyiségű termőföldre lehet szükség, amihez az esetek többségében a normál termőföld is elegendő. Ha füvesítésre vagy valamilyen más növény ültetésére is sor fog kerülni, akkor érdemes a felső réteghez valamilyen darált típust is hozzáadni.

Földsüllyedés nem feltétlenül csak építkezések, bontások során alakulhat ki, létrejöhet spontán módon is, különböző okok miatt. Ilyenkor mielőtt a feltöltést megkezdenénk, fontos a süllyedés kiváltó okának megszüntetése.

Díszkertek kialakítása

Ha díszkertet szeretnénk létrehozni, akkor termőföldre több szempontból is szükségünk lehet. Egyrészt a talajegyenlőtlenségek megszüntetésére, vagy sziklakertek, rézsűk kialakításához nélkülözhetetlen a plusz földmennyiség. Másrészt a megfelelő füvesítés, a dísznövények fejlődésének és megmaradásának alapfeltétele a jó minőségű talaj, ezért a termőföld komposztált, vagy trágyázott változata nem spórolható meg.

Talajcsere

Talajcserére a legkülönbözőbb okok miatt lehet szükség. Ilyen eset például, ha a meglévő talaj nm eléggé termékeny haszonnövények neveléséhez, de az is előfordulhat, hogy valamilyen szennyezést követően kell kicserélni a talajt. Utóbbi esetben a szennyezett földet maradéktalanul fel kell szedni és el kell távolítani, majd a megfelelő helyre szállíttatni, ezt követően történhet csak meg a feltöltés azzal a földtípussal, ami a hely rendeltetésének megfelelő.

Mélyásást igénybe vevő munkálatok

Vannak olyan földmunkák, amelyek olyan mélységben zajlanak – például csatornázás – , hogy sokszor agyagos, esetleg sziklás földet is felszínre kell hozni az ásás során. Ezek rendszerint már nem alkalmasak arra, hogy a beépített tárgyat visszatemessük vele, ezért a rossz minőségű föld cseréjére lehet szükség. Az új, porhanyós, jól eldolgozható termőföld segítségével már könnyedén visszaállítható a terület eredeti állapota.

A fentieken kívül még több olyan eset is van, amikor termőföldre lehet szükségünk, az imént a leggyakoribb eseteket szerettük volna bemutatni. Rendelés előtt érdemes mindig kikérni a termőföldet szállító cég véleményét arról, hogy milyen termőföldet válasszunk, ehhez természetesen közölnünk kell majd, hogy az adott földterületet mire szeretnénk használni a későbbiekben.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!