Hogy néz ki a minőségi tereprendezés?

A tereprendezés első ránézésre nem tűnik túl bonyolult folyamatnak, azonban nagyobb területek megfelelő elrendezése már komoly hozzáértést igényel. Az alábbiakban összefoglaljuk a szakszerű tereprendezés legfontosabb lépéseit.

A munkaterület felmérése

A korrekt tereprendezés minden esetben az érintett terep pontos felmérésével kezdődik. Ennek azért van nagy jelentősége, hogy a kivitelező tisztában legyen, milyen gépekre, eszközökre van szükség a precíz munkavégzéshez. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a rendezésre váró földterületen egy kis melléképület vagy fél hektár erdő van. A felmérés révén valószínűleg már látható lesz, hogy körülbelül mennyi idő szükséges a munkavégzéshez, de arra is jó eséllyel választ kaphatunk, hogy szükség lesz-e plusz földet szállítani a helyszínre földpótlás, feltöltés, talajcsere érdekében, vagy éppen ellenkezőleg, felesleges föld fog keletkezni, aminek elszállításáról szintén gondoskodni kell.

Épületbontás és a növényzet kitermelése

A felmérést követi a tereprendezés maga, annak gyakorlati része. Ha bokros, fás területről van szó, amitől meg kell tisztítani az adott terepet, akkor a növényeket a gyökérzettel együtt kell eltávolítani. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy a mélyről kiásott gyökerek helyén mindig sok föld fog hiányozni, aminek pótlásáról majd gondoskodni kell. Épületek bontásánál a sittszállítást követően kezdődhet meg az alap kiásása és elszállítása, ennél a munkafolyamatnál is komolyabb mennyiségű plusz földre lesz majd szükség.

A talajkiegyenlítésről, talajcseréről

Ha a fenti bontási, növényzetkitermelési munkálatok befejeződtek, akkor a megfelelő munkagépekkel elkezdhető a talaj kiegyengetése. Ez magában foglalja a területen belüli földmennyiség szükség szerinti átcsoportosítását is. Itt már ki fog derülni, hogy a meglévő föld elegendő lesz-e az adott területre, vagy plusz föld odaszállítására lesz szükség. Abban az esetben, ha füvesítés, kertépítés is fog történni a tereprendezés helyén, érdemes mérlegelni a talajcsere szükségességét a felső réteg kapcsán. Ha ettől eltekintünk, nem kizárt, hogy a későbbiekben hamar gyomnövények fognak megjelenni az adott területen, amik nem kis kellemetlenséget képesek okozni például pázsitos felületen.

A gépek szerepe a tereprendezésben

A tereprendezés legfőbb eszközei a gépek, gépi földmunka nélkül ez a tevékenység ma már elképzelhetetlen. A felszín egyenesre rendezését elsősorban a tolólapos markolók végzik, míg a hidraulikus karokkal ellátott kanalas markolók segítségével a föld egyik helyről a másikra helyezését, teherautóra pakolását lehet megvalósítani. A későbbiekben a nagyobb gépek mellett kisebbekre is szükség lehet, különösen a szűk helyeken, például épületek mellett, ahol precízebb munkavégzés válik indokolttá.

Kézi földmunka a tereprendezésben

Bár ma már szinte minden tereprendezési munkafolyamat elvégezhető gépi földmunka segítségével, elvétve van rá példa, hogy kézi földmunkára is szükség lehet. Ez épületek közötti szűk helyeken, vagy egyéb, markolókkal nem megközelíthető terepen kerülhet előtérbe. Ilyenkor többek között lapátokkal, ásókkal, csákányokkal, talicskákkal végzik el a tereprendezési teendőket.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!