Hogyan tudjuk a murvát tisztán tartani?

Attól függően, hogy milyen célra használjuk, a murva előbb-utóbb beszennyeződhet, gyomok is kinőhetnek benne, tisztítása viszont nem vesz sok időt igénybe.

A murva az egyik legkedveltebb ömlesztett anyag, legyen szó útépítésről, díszkertek kialakításáról, vagy temetői sírok díszítéséről. Fehéres árnyalatából adódóan nem ritka, hogy szennyeződések, kosz jelenik meg rajta, esetleg gyomnövények jelennek meg benne, ami nyilvánvalóan ront az esztétikai értékén.

Éppen ezért törekedni kell arra, hogy a szennyeződések, gyomnövények megjelenését megelőzzük, illetve ha a probléma már fennáll, akkor elvégezzük a szükséges tisztítási munkálatokat. Ez még akkor is igaz, ha a murva javarészt öntisztuló, ami azt jelenti, hogy a tetején felhalmozódó por és sár egy nagyobb esőzés során el fog távozni.

Az alábbiakban hasznos tanácsokkal kívánunk szolgálni mind a megelőzés, mind a tisztítás kapcsán, hogy a murva sokáig megőrizze esztétikusságát.

A megelőzés alapja a szakszerű kivitelezés

Sok tényezőtől függ az, hogy a murva mennyi idő alatt koszolódik be. Nem mindegy, hogy milyen környezetben alakították ki a murvás felületet, de az sem, hogy az adott felület milyen célt szolgál. Az úti murva vagy a kocsibeállónak használt murva értelemszerűen hamarabb szennyeződik, de az is igaz, hogy itt nem is feltétlenül cél a tartós fehérség megőrzése.

Ahol a murva elsősorban díszítőelemként szolgál, ott viszont a megfelelő kialakítással már sokat tehetünk azért, hogy a felület minél tovább tiszta maradjon. Itt több lényeges szempontot is ki kell emelni. Egyrészt fontos a megfelelő mélységű elhelyezés, másrészt az alap fóliával való lefedése is. A jól kiválasztott fólia azt a célt szolgálja, hogy a vizet még áteressze a talajba, viszont a növények és gazok murva közötti kinövését megakadályozza.

A murvás felület körüli szakszerű szegélyezés szintén a megelőzést szolgálja, azon túl, hogy segít a murvát az adott területen belül tartani. A kellő mélységben elhelyezett térelválasztók az oldalirányból érkező sár, kosz, levágott fűszálak besodródását hivatottak csökkenteni.

Egy hétköznapi módszer – tisztítás vízzel

Ha a murva már veszített eredeti színéből a sok por vagy sár miatt, elég egy egyszerű slagos átmosás vagy magasnyomású mosóval történő átöblítés. Itt kell visszautalni a jó fóliaválasztásra, hogy a mosás során a víz a talajba tudjon szivárogni. A fólia abban is tud segíteni, hogy a lemosott sár és por idővel átszűrődjön a fólián és a talaj felületére kerüljön.

A gazok, gyomnövények problémája

Bármennyire is figyelünk a murva tisztán tartására, hosszabb távon sajnos elkerülhetetlen a gyomnövények megjelenése, mivel az idő múlásával már fel tud halmozódni annyi föld a murva alján, amiből kifejlődhetnek a nem szívesen látott növények. A megfelelő kialakítás már jelentősen ki tudja tolni a gazok felbukkanásának idejét.

A megelőzés másik eszköze, ha bizonyos időközönként átforgatjuk a murvát. Az eljárás lényege, hogy a murvát tiszta talicskába felszedve alaposan átmossuk, emellett az alapot is kitisztítjuk, szükség esetén új fóliát helyezünk le, majd a tisztára mosott murvát visszalapátoljuk.

Ha a gaz már megjelent, akkor mi mindenképp a kézi gyomlálást javasoljuk a vegyszeres gyomirtás helyett, ezzel is kímélve a környezetet.

Ha a fentieket betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy sokáig gyönyörködhetünk majd a murvánk nyújtotta esztétikus látképben.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!