Mennyi sóder szükséges egy köbméter betonhoz?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a sóder – a megfelelő arányok figyelembevételével – a betonozás egyik legfontosabb alapanyaga a víz és a cement mellett, de ha úgy vágunk bele ilyen munkába, hogy még sosem betonoztunk, akkor előtte érdemes tisztázni néhány dolgot.

A sóder pontos meghatározása szerint folyami kavics és homok természetes keveréke, amit akár önmagában is lehet használni, de többségében betonozáshoz szokták igénybe venni. Éppen ezért mi is ezzel a munkafolyamattal fogunk leginkább foglalkozni.

Mielőtt erre rátérnénk, fontos tisztázni, hogy a sóder szemcsemérete komoly befolyásoló tényező azzal kapcsolatban, hogy mihez használható fel. Leegyszerűsítve azt tudjuk mondani, hogy minél finomabb a szemcseméret, annál vékonyabb beton készíthető belőle, míg minél nagyobb kavicsokat tartalmaz, annál vastagabb felülethez használható fel. A teljes kép kedvéért természetesen említést fogunk tenni arról is, hogy mennyi cement felhasználása szükséges a címben megjelölt betonmennyiséghez.

Nézzünk egy példát!

A címben megfogalmazott kérdést mindenképp árnyalnunk kell, nem mindegy ugyanis, hogy az adott beton milyen funkciót lát majd el a későbbiekben, egy épület alapja lesz vagy csak egy egyszerű kerti kiülőként fog szolgálni. Annak érdekében, hogy minél egyszerűbben tudjuk szemléltetni ezt a kérdést, egy kertes házaknál gyakori építmény, egy hétköznapi járda példáján keresztül fogjuk bemutatni, hogy egy köbméter beton mi mindenre lehet elég, és hogy ehhez a mennyiséghez mennyi sóderre van szükségünk. A járdákat leginkább csak az emberi testsúly terheli, nagyobb terhelésnek elvétve vannak kitéve, ezért az ilyen esetekben egy köbméternyi betonhoz elegendő három mázsa cement. Természetesen ha például komolyabb tartószerkezetekhez (pl. vasbeton teherhordó oszlopok, gerendák, födémek, stb.) már növelni kell a cement mennyiségét. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az a döntésünk, hogy milyen minőségű betont választunk, függ attól, hogy milyen épületszerkezeti elemhez van rá szükség.

A hozzáadandó víz kapcsán itt most csak annyit jegyeznénk meg, hogy annak mennyisége – kissé sarkosan fogalmazva – attól függ, hogy milyen konzisztenciájú betont akarunk létrehozni (földnedves, kissé képlékeny, képlékeny). Hétköznapi nyelven ezt úgy fejezzük ki, hogy mennyire legyen híg vagy sűrű a beton.

Végül a sóder kapcsán is – a cementhez hasonlóan – ki kell emelni, hogy a betonban lévő aránya szintén nagyban függ a betonminőségtől. A mi példánknál maradva egy köbméternyi betonhoz, amit egy kerti járdához szeretnénk felhasználni, 1,3 köbméternyi sódert szükséges vásárolnunk. A víz hatására a sóder össze fog esni, tömörödni fog, ezért nem meglepő, hogy a sóder mennyisége köbméterben meghaladja az egy köbmétert ennyi betonmennyiségnél.

Ennyi betonból egy átlagos járdát nézve tíz méter hosszú, egy méter széles, tíz centiméter vastag járdaszakasz készíthető el.

Természetesen a betonba kerülő összetevők mennyiségét több tényező is befolyásolja, és hosszasan lehetne róla értekezni, mi most csak egy teljesen hétköznapi példán keresztül körülbelüli arányokat szerettünk volna szemléltetni, hogy a témában laikus olvasónak is legyen egy viszonyítási alapja ennek a témának a kapcsán.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!