Milyen földmunkákra lehet szükségünk egy építkezés vagy házfelújítás után?

Egy ingatlan felépítését vagy felújítását követően nagyon sokféle földmunkára lehet szükség a kapcsolódó telken.

Építkezés vagy felújítás utáni földmunkák

Egy építkezés vagy egy nagyobb épületfelújítás minden esetben óriási felfordulással jár, aminek következtében az építési telek felszínét megannyi károsodás éri. Olyan elváltozásokról van itt szó, melyek hosszabb távon is éreztetik majd a hatásukat, kivéve abban az esetben, ha megfelelő minőségű földmunkát kérünk a terep elrendezéséhez, illetve az utólagos munkák kivitelezéséhez.

Az olyan megelőző tevékenységek, mint az alapásás vagy a pincetömb kiemelése ugyanis önmagukban messze nem elegendőek a ház körül, amint ugyanis elkészült az ingatlan, utólag rengeteg olyan átalakításra lehet szükség a telken, ami munkagépet igényel. Hogy pontosan melyek ezek és miért fontosak? Aktuális cikkünkben ezt a témakört jártuk körbe alaposabban.

A legnagyobb munka mindig a tereprendezés

Beszéljünk akár egy új ingatlan felépítéséről, akár egy meglévő felújításáról, a legnagyobb földmunka minden esetben a tereprendezés lesz. Ez különösen építkezés után nagyon lényeges, hiszen már az alapok kiásásától kezdődően óriási munkagépek roncsolják a talaj minőségét és állagát, amit mindenképpen orvosolni kell majd.

A legtöbbször tökéletesen elegendő, ha a felső rész egy kisebb tolólapos munkagéppel elsimításra kerül, de sajnos gondolni kell arra is, amikor nagyobb egyenetlenségek vagy szennyeződések vannak a talaj felszínén. Előbbi leginkább az esővíz elvezetése kapcsán lényeges, valamint a későbbi kertrendezéshez fontos, utóbbi pedig egy másik munkafolyamatot, a talajfrissítést vagy a talajcserét teszi szükségessé.

A tereprendezésről gyakori tévhit, hogy csak újépítésű ingatlan körül van szükség rá, holott a legtöbbször egy régi ház felújításakor is elhanyagolhatatlan. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy évtizedekkel ezelőtt nem foglalkoztak olyan sokat a ház körüli zöldövezet kialakításával, a terület lejtésével vagy elrendezésével, mint manapság, így aki szeretne könnyen füvet nyírni, sík területeket kapni a ház körül, annak nagyon fontos lehet mindez.

Ezen felül a felújításkor is rengeteg olyan építkezési törmelék vagy sitt keletkezhet, amit a legtöbb esetben nem konténerbe, hanem a puszta földön gyűjtenek a szakemberek. Ez alaposan tönkre tudja tenni a talajt, így a törmelék elszállítását követően munkagéppel könnyedén elrendezhető lesz utána a terep a megfelelő kívánalmak betartása mellett, ami alaposan megkönnyítheti a későbbi kertépítési folyamatokat.

Még a tereprendezés előtt szükségünk lehet mély földmunkákra is

Az egyszerűen csak mély-, vagy mélyásásos jelzővel illetett földmunkák azok, melyek a tereprendezést megelőzik. Nincs szükség rájuk minden esetben, felújítások során például ritkábban, építkezéseknél gyakrabban, de érdemes lehet előre számolni velük, mert a sorrendiség tekintetében fontos előtérbe helyezni őket a tereprendezéshez viszonyítva. Lássunk néhány példát!

A tereprendezést megelőző földmunkák közé a leggyakrabban az esővíz elvezetésére szolgáló rendszerek kialakítását soroljuk. Legyen szó az ereszcsatornák felszín alatti elvezetéséről, netán szikkasztók vagy esővízgyűjtő tartályok elvezetéséről, illetve árkok ásásáról, ezeket a folyamatokat a nagyobb mennyiségű föld megmozgatása miatt érdemes a tereprendezés előtt elrendezni, hiszen egy füvesített vagy már elsimított felszín esetén lehetetlen kivitelezni nagyobb kár nélkül.

Szintén érdemes átgondolni a tereprendezés előtt azt is, hogy szeretnénk-e a ház körül vagy a kertben saját medencét vagy kerti tavat kialakítani. Ehhez ugyanis minden esetben munkagépre lesz szükségünk, és még a tereprendezés előtt sokkal könnyebben, szabadabban kialakíthatók ezek, mint egy már kiegyenlített terepen vagy egy beültetett, füvesített kertben.

A kertépítést is megelőzhetik nagyobb földmunkák

A tereprendezésnek több típusát különböztethetjük meg egymástól, így vannak olyan esetek, amikor nem feltétlenül az a cél, hogy minden síkba kerüljön és egyenes terepet kapjunk, sokkal inkább az, hogy a látvány tekintetében egy olyan felszín szülessen, ami leendő kertünk, privát zöldövezetünk alapját nyújtja majd.

Ez természetesen lehet egy sík zöldterület is, azonban előfordulhat, hogy a célunk a kisebb dombocskák, völgyecskék kialakítása, egy élethű, természetes zöld közeg, ahol jut helye a fáknak, a virágoknak, a bokroknak, de még egy tónak is többek között, amihez gödrökre, rézsűkre és megannyi más egyéb felszíni forma kialakítására lehet szükség.

Az ilyen földmunka mindig nagy precizitást, odafigyelést és óriási szaktudást, valamint gyakorlatot igényel, hiszen nagyon aprólékos gépkezelésre van szükség ahhoz, hogy a leendő díszkert formáit és profiljait megfelelően ki lehessen alakítani. Itt fontos még kiemelni, hogy a profilozás mellett a földmunkák táborát erősítik a talajcserével járó beavatkozások is.

Különösen egy kertben nagyon fontos, hogy a növények megfelelő minőségű talajba kerüljenek. Ha azt látjuk, hogy telkünk felszíne túl agyagos, túl homokos, esetleg valamiért szennyezett lehet, akkor érdemes valamilyen forgó-kotró munkagép segítségével még a profilozás előtt egy komplett talajfrissítést vagy talajcserét kérni, amihez jó minőségű termőföldre lesz szükségünk.

Egy feljáró vagy kocsibeálló kialakításakor is kell földmunka

Ha már a ház körüli tereprendezésről és egyéb teendőkről van szó az építkezés vagy a felújítás után, és rendelkezünk saját gépjárművel, akkor mindenképpen érdemes a feljárók, a járdák vagy a kocsibeállók kialakítása kapcsán is gondolni a földmunkára. Egy megfelelő munkagép ugyanis nemcsak lerövidítheti a folyamatokat, hanem ráadásként még sokkal szakszerűbb, sokkal alaposabb végeredményt is adhat, mint a kézi módszerek.

Miért fontos a földmunka az ilyen kültéri elemeknél? Közel sem csak azért, hogy a megfelelő alapot ki lehessen emelni a helyéről, hiszen az alapásás bár nagyon fontos, alapvetően azonban közel sem az egyetlen munkafolyamat, ha beálló vagy feljáró kialakításán gondolkozunk.

Az így kapott fundamentumot ugyanis rendszerint ki kell tölteni például sóderrel, hogy megfelelő hátteret adjon a későbbi beton vagy murvafelületnek annak függvényében, hogy a megrendelő mit képzelt el.

Mennyibe kerül a földmunka ilyen esetekben?

Kifejezetten nehéz meghatározni egy földmunka árát olyan esetekben, amikor a kivitelező nem tudta szemrevételezni a leendő munkát, így pontos árajánlat csak és kizárólag akkor adható, ha a megbízott fél látta a munkaterületet és hallotta a megrendelő kérését.

A földmunka árát azonban számos tényező befolyásolja. A leginkább természetesen a terület méretei, hiszen közel sem mindegy, hogy egy kisebb díszkertről van szó vagy egy félhektáros terület előkészítéséről. Ide sorolhatjuk még a munka jellegét is, hiszen sokkal kevesebb a tennivaló, ha csak a felszín elegyengetéséről beszélünk, mintha nagyobb szintkülönbségeket kellene elrendezni, esetleg törmelék elhordására vagy növényi maradványok – például fagyökérzet – kiemelésére lesz szükség.

Szintén egészen más kalkulációt igényelnek a kisebb, mondhatni célzott munkák, ahol elengedhetetlen a földmunkagép, de kézi munkaerőre is szükség lesz közben. Egy medence alap, egy kerti tó, egy árok vagy egy autófeljáró esetében például nehéz pontosan meghatározni, de mindig számolnunk kell a munkagép és a szakember díjával is a feladat jellegének függvényében. Ezért fontos a helyszíni felmérés, hiszen csak ennek fényében kaphatunk pontos árajánlatot!
Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!