Mit értünk minőségű sóder alatt?

A sóder az építkezések egyik legfontosabb alapanyaga, különösen ha betonozásról van szó, de más esetekben is jelentős szerepet tölthet be. Bármilyen munkálatról is legyen szó, a sóder minősége kulcskérdés, ez ugyanis nagyban meghatározza, hogy a belőle készült felület mennyire jól tudja ellátni a funkcióját.

A megfelelő minőségű sóder tulajdonságairól

Ha azt akarjuk, hogy építményeink magas színvonalat képviselhessenek, akkor a sódernek- amennyiben szükséges a felhasználása – a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Legyen megfelelő víztartalmú! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a túlzott nedvesség nem teszi lehetővé a szemcseméretek természetes elvegyülését, az apró szemek kimosódhatnak, ami rontja a belőle készült beton minőségét.

Legyen agyag- és sármentes! Elő szokott fordulni, hogy a sóderben agyag vagy sár található, ami mind a betonozásnál, mind aljzatkitöltéshez használva problémákhoz vezethet a későbbiekben.

Ne tartalmazzon idegen anyagokat! A kitermelt sóderbe leggyakrabban természetes növényi eredetű anyagok (pl. faágak, falevelek, gyökérzet, stb.), vagy mesterséges eredetű hulladék (pl. műanyagok) szokott kerülni. Egyik sem szerencsés a későbbi felhasználásra nézve.

A gyenge minőségű sóder lehetséges következményeiről

Ha az imént ismertetett kritériumok nem teljesülnek, az több szempontból is problémát okozhat. Betonozásnál például az idegen anyagok, vagy az agyag befolyásolja a beton kötési képességét, teherbíró tulajdonságát, a szemcsék közötti erős kötés nem tud megfelelően kialakulni. Ennek következtében a betonban repedések jelenhetnek meg, ha pedig az adott betonfelület valamilyen okból nem kapott vasalást, akkor ez még nagyobb problémát idézhet elő. Jó példa erre a járdákban, kocsibeállókban keletkezett repedések, amelyekbe jellemzően az időjárás hatására további víz szivároghat be, ami felgyorsítja a felület pusztulását, repedezését. Az alapoknál is kellemetlen utóhatása lehet a rossz minőségű sóder miatt megrepedt betonnak, ilyenkor kialakulhat süllyedés, megsérülhet a szigetelés, vizesedni kezdhetnek a falak, azaz tovagyűrűző negatív hatás érvényesülésére is lehet számítani.

Nemcsak közvetlenül a betonozásnál fontos a jó minőségű sóder használata, hanem akkor is, amikor a sódert – még van rá napjainkban is példa – aljzatkitöltéshez alkalmazzák. Itt még inkább hajlamosak a kivitelezők arra, hogy beérjék kevésbé jó minőségű sóderrel, holott ez is több problémát előidézhet, még akkor is, ha a tömörítés kellő alapossággal történt. Ha ugyanis a bekerülő növényi részek elkorhadnak, vagy az agyagos, sáros darabok összeesnek, az aljzatkitöltésben több centiméteres süllyedés alakulhat ki, ami értelemszerűen hatással lehet a rá kerülő aljazbetonra.

Természetesen az időjárás okozta környezeti hatások, a nem szakszerű keverési arány és kivitelezés mind olyan tényezők, a nem rendeltetésszerű használat mind olyan rizikófaktor, ami a betonfelület pusztulásához járulhatnak hozzá, még is első helyen kell azonban említeni a sóder minőségét, ez ugyanis a kiindulópontja annak, hogy maga a beton megfelelő szerkezetű legyen, és el tudja látni a funkcióját.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!