Mire használhatjuk a bontás vagy építés során megmaradt tetőléceket?

Sokan megválnának bontás során a tetőlécektől, de ha tudjuk megfelelően tárolni, a későbbiekben még rendkívül sokféle tevékenységhez fel tudjuk használni azokat.

Új tetőszerkezetek építésekor mindenképpen számítanunk kell arra, hogy bizonyos mennyiségben meg fog maradni tetőléc, akár teljes méretben több darab is akár. Épületbontásnál szintén gyakran előfordul, hogy a tetőlécek olyan állapotban vannak, ami továbbra is lehetővé teszi széleskörű felhasználásukat. A kereskedők visszavásárolni már nem szokták a keletkezett felesleget, ezért saját magunknak kell megoldani a lécek további hasznosítását.

A legtöbb embernek a tüzelőként való felhasználás jut az eszébe, de ha közel áll hozzánk a barkácsolás, akkor egy kertes háznál ennél jóval több lehetőségünk nyílik a megmaradt darabok hasznos felhasználására. Szerencsére a tetőlécek újrahasznosítására többféle lehetőség van, mi most a leggyakoribbakat szeretnénk röviden ismertetni.

Ahhoz, hogy a későbbiekben is jó minőségű alapanyagként szolgáljon, legelsőként a megfelelő tárolásról kell gondoskodni, ezért helyezzük esőtől és nedvességtől jól védett helyre.

Kerti bútorok jó alapanyag lehet

Egyre népszerűbbek a kertekben elhelyezett kültéri fabútorok, amelyeket akár saját magunk is elkészíthetünk. Ezek merevítéséhez nagyon jól alkalmazhatók a tetőlécek, de padok, székek, asztalok ülőfelületét, háttámláját, lapfelületét is kiválóan és esztétikusan megalkothatjuk velük. Természetesen a beépítés előtt elengedhetetlen a megfelelő felületkezelés, amit csiszolással, lakkozással, illetve festéssel érhetünk el, ezt követően már hasonlóan strapabíró felületként fog szolgálni, mint más faanyagok.

A tetőléc zsaluzáshoz is nélkülözhetetlen eszköz

Betonozásra akár egy új épület megépítése után évekkel is sor kerülhet, ha úgy döntünk, hogy valahová járdát szeretnénk elhelyezni, kocsibeállót vagy feljárót kialakítani. A beton megfelelő alakzatban való tartásához szükséges zsaluban a deszkákat tetőlécekkel rögzíthetjük egymáshoz vagy a talajhoz. Zsalukészítéskor érdemes csavarokkal rögzíteni a tetőléceket a deszkákhoz, hogy a szétszerelés sokkal könnyebb, a későbbi újrafelhasználás pedig biztosított legyen.

Stafniként is kiváló megoldás lehet

A stafnit egy összefoglaló megnevezéseként is felfoghatjuk azoknak a faanyagoknak, amelyek alátétfaként, párnafaként szolgálnak, elsősorban a különböző belső burkolási munkálatok során, amelyeknél a burkolat nem közvetlen a falra kerül rá. Ennek megfelelően gipszkartonozásnál, lambéria készítésénél nagyon jó szolgálatot tehetnek a megmaradt tetőlécek, de hajópadló lerakásakor is ugyanilyen hasznos eszköz lehet.

Ezen túl szárazépítéskor is bevethető alapanyag lehet, jó példa erre a lakáson belüli térelválasztó falak kialakítása.

A tűzifa is opció lehet

Ha úgy látjuk, hogy a távolabbi jövőben nem tudjuk sehol sem felhasználni az építkezésnél megmaradt, vagy bontásból visszamaradt egész léceket vagy lécdarabokat, és tárolni sem tudjuk hosszú távon, akkor tüzelésnél is jól jöhetnek. Mivel a tetőlécek fenyőfából készülnek, a benne lévő gyantatartalom miatt lehetőség szerint kerüljük el, hogy cserépkályhában égetjük el, vagy kerti sütögetéshez használjuk fel. A legjobban azok járnak, akik kazánnal rendelkeznek, a legszerencsésebb ebben eltüzelni a felesleges tetőlécet.

A fentiekből is jól látszik, hogy a megmaradt tetőléceket nem érdemes kidobni, mivel nagyon sok más helyzetben is remekül alkalmazhatók. Ha tehát lehetőségünk van rá, tároljuk azokat megfelelő helyen, amíg el nem jön az idő újbóli felhasználásuknak.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!